Intrebări frecvente

Intrebari frecvente

De ce să investesc?

Mulţi dintre noi ne confruntăm cu următoarea problemă: ne irosim banii pe o mulţime de lucruri inutile, am vrea să facem mai mult cu banii pe care îi avem şi totuşi nu reuşim să trecem la fapte.

La fel ca în toate e o chestiune de voinţă. Întâi trebuie să îşi doreşti, după care să treci la acțiune. Începe prin ţinerea unei evidenţe stricte a cheltuielilor. Și nu uita, orice venit trebuie împărţit în trei componente, toate la fel de importante:

 • Cheltuieli: ca să ne menţinem traiul zilnic
 • Economii: ca să ne protejăm de "zilele negre"
 • Investiţii: ca să ne înmulțim banii şi să ne îmbunătăţim traiul

Sus

Care sunt beneficiile mele?

 • Devii responsabil cu banii tăi
 • Poţi obţine câştiguri superioare dobânzilor bancare
 • Ai acces tot timpul la banii tăi, nu ai scadenţe

Sus

Ce este un FDI?

Un Fond Deschis de Investiţii atrage bani de la mai mulţi investitori pe care îi plasează apoi în diverse instrumente financiare, precum:

 • Instrumente specifice pieţei de capital, respectiv acţiuni, obligaţiuni, etc
 • Instrumente specifice pieţei monetare, precum depozitele bancare

Sus

Pot să investesc dacă nu am bani mulți?

Investiţiile sunt de mai multe feluri: investiţii imobiliare, investiţii în artă, metale preţioase sau investiţii la bursă (prin cumpărarea de acţiuni sau obligaţiuni la diverse firme sau state). Toate aceste investiţii însă, presupun sume relativ mari şi mai mult decât atât, o mare parte dintre ele îţi blochează banii pe perioade lungi de timp.

Dacă tu te numeri printre persoanele care:

 • au sume mici de investit şi de aceea doresc să facă o micro-investiţie
 • le place să aibă tot timpul acces la banii lor şi să nu depindă de date scandențe

atunci trebuie să ştii că există o soluție investițională la îndemâna tuturor - Fondurile Deschise de Investiţii (FDI).

Sus

Cum investesc într-un FDI?

Nimic mai simplu, tot ce trebuie să faci este să:

 • îţi alegi fondul care să te reprezinte
 • completezi o cerere de subscriere (adeziune)
 • virezi banii în contul fondului ales, la o unitate bancară

După ce ai efectuat subscrierea, vei fi constant ţinut la curent cu ce se întâmplă cu banii tăi

Sus

Ce se întamplă cu banii mei dupa ce investesc într-un FDI?

Banii vor fi distribuiţi, în funcţie de tipul fondului ales în acţiuni, obligaţiuni, depozite bancare, sau alte instrumente specifice pieţei de capital. Evoluţia fondului ales poate fi aflată zilnic, fie online, fie prin telefon.

Sus

Cum aleg un FDI?

Te sfătuim să îţi alegi acel fond care se potriveşte cel mai bine cu profilul tău de investitor. Astfel, trebuie să ai în vedere:

 • cât de tolerant eşti la risc
 • orizontul de timp în care ţi-ai propus să investeşti banii

Dacă totuşi mai ai nelămuriri, vizitează-ne pe www.sai-carpatica.ro, dă-ne un telefon: 0369 434 213 sau lasă-ne datele de contact şi te căutăm noi.

Sus

Care sunt tipurile de FDI?

Fondurile Deschise de Investiţii se împart în patru tipuri:

 • Fonduri de acţiuni – grad de risc ridicat pentru că investesc peste 85% din activ în acţiuni
 • Fonduri diversificate – grad de risc de la mediu scăzut la mediu ridicat, plasamentele în acţiuni situându-se în intervalul 35% - 100%
 • Fonduri de obligaţiuni – grad de risc scăzut, pentru că nu investesc în acţiuni
 • Fonduri monetare – grad de risc scăzut pentru că, în general, nu au plasamente în acţiuni

Sus

Care este riscul unei investiții în FDI?

Instrumentele cu care lucrează un Fond Deschis de Investiţii au diverse grade de risc. Cele mai puţin riscante sunt plasamentele în conturi curente bonificate şi depozitele bancare, dar şi titlurile de stat. Printre instrumentele mai riscante avem obligaţiunile şi actiunile, considerate cele mai riscante.

Sus

Cum determin performanţa unui FDI?

Performanta unui FDI se stabileste in functie de veniturile aduse de acesta ca si crestere a valorii investitiei. Daca de exemplu, in urma cu 6 luni un investitor a cumparat 1.000 de unitati de fond la valoarea de 15 lei unitatea, la momentul achizitiei unitatilor, acesta a platit 15.000 lei.

Presupunand ca astazi valoarea este de 16 lei unitatea, investitorul luat ca exemplu are tot 1.000 de unitati, numai ca ele valoreaza 16.000 lei. Din exemplul de mai sus, rezulta ca plasamentul facut in fonduri i-a adus investitorului un randament de 6,66% in 6 luni (16.000 – 15.000= 1.000 castig; 1.000/15.000*100=6,66%).

Pentru a determina randamentul pe un an procentul se inmulteste cu 2 (fiind doua semestre pe an). Deci, anualizat, investitorul a obtinut in castig de 13,33%/an, fata de dobanda de la banca de 5%/an. In mod similar, daca intr-o luna un investitor obtine un randament de 1%, pentru a determina randamentul pe un an, procentul respectiv se inmulteste cu 12, rezultand un castig de 12%.

Sus

Cum se impozitează câstigul dintr-un FDI?

Începând cu 01.07.2010, Societăţile de administrare nu mai reţin la sursă impozitul aferent caştigului din răscumpararea titlurilor de participare la fondurile deschise de investiţii.

SAI Carpatica are obligaţia de a transmite fiecărui investitor informaţii privind totalul câştigurilor/pierderilor pentru tranzacţiile efectuate în cursul unui an, în luna februarie a anului următor. Investitorul are obligaţia de a completa Declaraţia 200 cu privire la pierderea/câştigul obţinut din investiţii, declaraţie ce se depune la Administraţia Financiară până la data de 25 mai a anului următor.

Sus